Zöld Gyakorló

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Állatbarát iskola

 

 

Iskolánk 2022 tavaszán nyerte el az „Állatbarát Általános Iskola 2022” címet, és ezzel egyidejűleg írta alá az Állatvédelmi Kódexet. Intézményünk számára fontos volt ez. A korábbi években már csatlakoztunk hasonló törekvésekhez, így iskolánk Madárbarát iskola címmel is rendelkezik. Az állatok védelme és a tudatos állattartás pedagógiai munkánkban is megjelenik, így fontosnak tartottuk az intézményben ezen cím birtoklását is.

 

Intézményi környezetünk fejlesztésében is jelentős szerepet kapott az állatvédelem, hiszen a már meglévő eszközök mellett a pályázat során új eszközökre is beruháztunk, melyekkel fejlesztettük környezetünket is. Az állatvédelemhez való hozzáállás a kollégák munkájában is megjelent, sokkal tudatosabban beszéltek a témáról oktató-nevelő munkájuk során, melyet be is építettek a mindennapi pedagógiai tevékenységbe. Emellett tanórán kívüli munkák során is nagyobb hangsúlyt kapott az állatvédelem témája.

 

Célunk a továbbiakban a már meglévő ismeretek fenntartása, azok továbbfejlesztése. A későbbiekben szeretnénk Ökoiskola címre is pályázni. Úgy gondoljuk, hogy ezáltal még nagyobb hangsúlyt fektethetünk a környezettudatosságra, valamint az állatvédelemre is.

 

 

 

Madárbarát-iskola program a PTE Gyakorlóiskolában

 

A 2018/19-es tanévben kezdtünk bele a programba, az akkori 3. és 4. évfolyamos tanulók bevonásával.  Kezdetben műanyag palackokat akasztottunk ki az udvari fákra, melyeket később felváltottak a technika órákon a gyerekek által fából elkészített szép madáretetők. Kihelyeztünk egy madárodút  és madáritatót is, a kert egy védett zugában.

 

Felvettük a kapcsolatot a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportjával, ahonnan a szakmai segítségen kívül madáreleséget is kaptunk néhány évig.  A napraforgómagot 2 éve egy támogatónk hozza  minden tanév elején, mely elegendő a madáretetés végéig.

 

Pályáztunk a Madárbarát-iskola cím elnyerésére, melyet 2019-ben kaptunk meg, akkor tettük ki a táblát az iskolai faliújságra!

 

A madáretetés azóta is folyamatosan tart, a tanulók ősszel már alig várják, hogy elkezdhessék az etetők, az eleségek és az itató  kihelyezését iskolánk udvarán! Megbecsülik a madarakat!

 

   

You shall not pass!